Kaip aš pats susikūriau WordPress svetainę nuo nulio

Perku - parduodu - keičiu - dovanoju
Dalinkis

Kaip aš pats susikūriau WordPress svetainę nuo nulio

Standartinė markos » Tre Sau 28, 2026 9:33 am

Sveiki,

visada galvojau, kad svetainės kūrimas yra kažkas iš kosmoso srities – kodai, programavimas, naktys prie monitoriaus ir tūkstančiai eurų agentūroms. Bet neseniai užsispyriau ir nusprendžiau: padarysiu tai pats. Po daugybės bandymų, klaidų ir kelių puodelių kavos, turiu veikiantį puslapį.

Noriu pasidalinti šiuo keliu su jumis. Jei galvojate apie savo tinklaraštį, portfolio ar mažą verslo svetainę, šis gidas sutaupys jums laiko (ir nervų).

1 žingsnis: Idėja ir planas

Prieš pradedant diegti bet ką, svarbu suprasti, kam ta svetainė skirta. Mano atveju tai buvo hobio projektas. Užsirašiau:

- Kokius puslapius turėsiu? (Pradžia, Paslaugos, Apie mane, Kontaktai).
- Kokią funkciją svetainė atliks? (Informacinė).

Patarimas: Nepradėkite kurti be plano, nes pasiklysite tarp tūkstančių WordPress įskiepių.

2 žingsnis: Vardas ir „namai“ (Domenas ir Hostingas)

Svetainei reikia adreso (domeno) ir vietos serveryje (hostingo). Aš rinkausi populiariausią variantą Lietuvoje dėl greičio ir paprasto valdymo.

Šioje vietoje galima sutaupyti. Jei ieškote geriausio kainos ir kokybės santykio, internete dažnai būna aktyvus hostinger nuolaidos kodas, kuris numeta kainą dar žemiau, ypač perkant ilgesniam laikotarpiui.

Ką dariau aš:

- Užregistravau .lt domeną.
- Pasirinkau „Shared Hosting“ planą (pradedančiajam jo per akis).
- Naudojau „One-click WordPress install“ funkciją. Tai išgelbėjo mane nuo klaidžiojimo po duomenų bazes.

3 žingsnis: WordPress diegimas ir pirmoji pažintis

Kai hostingas paruoštas, WordPress diegimas užtrunka apie 2 minutes. Prisijungęs prie valdymo skydo, pamačiau juodą šoninę juostą. Iš pradžių ji gąsdina, bet viskas logiška:

- Įrašai (Posts): Jūsų straipsniai.
- Puslapiai (Pages): Statinis turinys (pvz., Kontaktai).
- Išvaizda (Appearance): Čia vyksta magija.

4 žingsnis: Temos pasirinkimas (Mažiau yra daugiau)

Čia padariau didžiausią klaidą – iš pradžių įsidiegiau labai „sunkią“ ir gražią temą, kuri krovėsi pusę minutės. Greitai supratau, kad greitis yra svarbiau už mirksinčius efektus.

Mano rekomendacijos:

- Astra, GeneratePress arba OceanWP. Jos lengvos, greitos ir puikiai suderinamos su vizualiais redaktoriais.

Aš pasirinkau Astra. Ji turi „Starter Templates“, kur vienu paspaudimu importuoji visą dizainą ir tik pakeiti tekstus bei nuotraukas.

5 žingsnis: Vizualus redaktorius (Elementor vs Gutenberg)

Jei nemokate koduoti (kaip ir aš), jums reikia įrankio, kuris leidžia dėlioti elementus pelės paspaudimais.

- Elementor: Populiariausias pasirinkimas. Viskas paprasta: tempi nuotrauką į ekraną ir matai rezultatą.
- Gutenberg: Tai standartinis WordPress redaktorius. Jis greitesnis, bet reikalauja šiek tiek daugiau praktikos.

Aš pasirinkau Elementor, nes norėjau maksimalios laisvės dizainui.

6 žingsnis: Būtini įskiepiai (Plugins)

Neperkraukite svetainės! Kiekvienas įskiepis lėtina krovimąsi. Štai mano „auksinis penketukas“:

- LiteSpeed Cache – kad svetainė skristų.
- Yoast SEO – kad „Google“ mane surastų.
- UpdraftPlus – atsarginėms kopijoms (backup), nes patikėkite, jūs ką nors sugadinsite.
- Contact Form 7 – paprastai susisiekimo formai.
- Wordfence Security – kad apsaugotumėte nuo hakerių.

7 žingsnis: SEO ir turinys

Svetainė be turinio yra kaip tuščias namas. Pradėjau kelti tekstus. Svarbu:

- Naudoti antraštes (H1, H2, H3).
- Optimizuoti nuotraukas (nemažinkite jų kokybės, bet sumažinkite svorį su tokiais įrankiais kaip TinyPNG).
- Sutvarkyti nuorodas (vietoj ?p=123 naudokite /mano-straipsnis/).

8 žingsnis: Testavimas (Mobilieji įrenginiai)

Daugiau nei 60% žmonių jūsų svetainę žiūrės per telefonus. Visada tikrinkite, kaip viskas atrodo mažame ekrane. Elementor turi funkciją „Responsive Mode“ – būtinai ja naudokitės.

Dažniausios klaidos, kurių galite išvengti:

- Per didelės nuotraukos: Įkėliau 5MB nuotrauką tiesiai iš telefono – puslapis „mirė“. Visada mažinkite iki <200KB.
- Per daug įskiepių: Turėjau 25 įskiepius, svetainė pradėjo lūžti. Palikau 8.
- Pamirštas SSL sertifikatas: Be jo naršyklė rodys „Not Secure“. Dauguma hostingų (kaip minėtas Hostinger) jį duoda nemokamai.

Apibendrinimas

Sukurti svetainę pačiam užtrunka apie savaitę (dirbant vakarais po darbų). Tai kainuoja apie 30–60 eurų metams (hostingas + domenas), o sutaupote šimtus, kuriuos sumokėtumėte programuotojui.

Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti. Jei kas nors nepavyksta, „YouTube“ yra pilnas pamokų apie kiekvieną WordPress mygtuką.

Jei turite klausimų apie konkretų žingsnį – rašykite komentaruose, padėsiu, kiek galėsiu!
Vartotojo avataras
markos

Grįžti į Skelbimai

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias